tiistai 8. marraskuuta 2016

Muodin aikakaudet 20-, 40- & 50-luku

20-luku

20-luku oli modernismin vuosikymmen. Sen teemoja olivat kulttuuria leimaava iloisuus ja vallattomuus. Toisen maailmansodan jälkeen pako todellisuudesta oli tarpeen, ja siihen tarjosi apuaan kirjallisuus, musiikki ja Hollywoodin elokuvateollisuus.

Naiset

Naisten muodissa vyötärö katosi ja leningeistä tuli hihattomia. Korsettien jäädessä pois käytöstä, rintaliivit ylestyivät. Kynsilakka tuli markkinoille ja aiemmin vain ilotytöille sopineista ehostuksista tuli salonkikelpoisia. Polkkatukka ja imukkeellinen savuke olivat muotia. Helmat lyhenivät ja mekoista tuli yksinkertaisen elegantisti leikattuja. Muotiin otettiin Antiikin kreikan ja art decon sekä egyptiläisiä vaikutteita. Juhlapuvuissa oli runsaasti laskoksia, pliseerauksia ja kirjoiluja. Muodissa olivat voimakkaat värit tai mustat ja tummat metallin sävyt. Värillisillä hanskoilla, höyhenpuuhkilla ja koristeellisilla pannoilla täydennettiin asukokonaisuutta. Koristeina juhlatyyliin käytettiin myös paljon höyheniä, paljetteja, hapsuja, pitkiä helmiä, rannerenkaita ja korvakoruja.




Miehet

Miesten pukeutumiseen vaikuttivat elokuvanäyttelijät, tärkeimpinä Fred Astaire, Douglas Fairbanks ja Rudolph Valentino. Heidän linjakas ja huoliteltu pukeutuminen sekä kammatut ja öljytyt hiuksensa kuvastavat miesten 20-luvun tyyliä. Miehet pukeutuivat tummiin pukuihin käyttäen solmukkeita ja solmioita. Myös asusteissa taskuliinat ja kävelykepit nousivat suosioon. Päässä miehet pitivät lättähattua, knallia, olkihattua, baskeria tai talvella turkishattua. Vuosikymmenten edetessä vaatteet alkoivat väljentyä ja kuosit ja värit nousivat muotiin. Muotiin tulivat myös pohjepituiset golf-housut , neulotut villatakit ja ruudulliset irtotakit. Uutuuksina tulivat myös kävelykepit. 


lähteet:
 http://tyyliniekka.fi/tyylikatsaus-20-ja-30-luvuille/
https://fi.wikipedia.org/wiki/1920-luku



40-luku

Sodan alkupuolella keinona mielialan korkealla pitämiseen oli naisten näyttävä pukeutuminen. Aika pian kotirintamatyö pakotti yksinkertaisempaan ja käytännöllisempään pukeutumiseen.

Naiset

 Pula-aika vaikutti materiaalien saatavuuteen. Kesäkuusta 1941 lähtien uudet vaatteet olivat kortilla ja kierrätys oli kunniassa. Naiset muokkasivat miesten puvuista itselleen vaatteita. Neulominen oli suosittua, mutta villasta oli pulaa, joten vanhoja neuleita purettiin uusiokäyttöön sukiksi ja neulepuseroiksi. Sota-ajan tyypilliset vaatteet olivat istuviksi leikattuja ja niissä oli muutava nappi tai joku muu yksinkertainen kiinnitys. Jakkujen hartialinjat olivat uniformuhenkisen neliskanttisia eikä hameissa ollut laskoksia. Silkkisukkien tuotanto loppui ja suosioon nousivat erilaiset ihovärit ja saumojen piirtäminen pohkeeseen sukkien imitoimiseksi.
Päähineinä suosittiin huivia joko leuan alta sidottuna tai turbaanina.


Miehet


Lähteet:
 http://homefront.harmaasudet.fi/?page_id=15




50-luku


Naiset

Vuosikymmenen naiset käyttivät korkeita korkoja, käsineitä, kellomekkoja tai kynähameita. Kynähameiden kanssa käytettiin usein bolerohihoja. Kellomekkoihin innostuttiin kirjailemaan villakoirakuvioita. Kellomekkoihin kyllä kirjailtiin muutakin, mutta villakoira muistetaan parhaiten.  Laskosmekoissa oli isoja tai pieniä laskoksia. Päähineenä käytettiin pieniä, litteitä "pillerirasioita", joita jopa morsian saattoi käyttää. Kengät olivat teräväkärkiset piikkikorkokengät. Teinitytöillä oli poninhäntä, kellohame tai kapeat, puolisääreen ulottuvat housut tennareiden kanssa. Pusero saattoi olla miesten valkoinen kauluspaita tai jumpperi.




50-luvun hiusmuoti oli pehmeä ja kiharainen. Myös poikamaisen lyhyet hiukset olivat suosittuja, Hiuksia kiharrettiin itse papilioteilla ja niiden kanssa nukuttiin. Joskus hiuksiin kuitenkin tarvittiin permanentti.



Miehet

Miesten muodissa ei ollut kauheasti muutoksia, mutta 40-luvun sotilaallinen tyyli haluttiin kuitenkin jättää taakse. Puvuissa linjat pehmenivät hiukan ja ruskea väri yleistyi. Töissä ja kodin ulkopuolella käytettiin pukua, kesällä vaaleaa ja kevyttä, talvella tummaa ja lämmintä. Puvun housut olivat todella väljät ja takki kapeni olkatoppauksistaan. Vapaa-aikana pidettiin neuleita, työ- ja urheilupusakoita sekä kesällä lyhythihaisia trikoopaitoja.  Kengät olivat tukevia ja asusteista tärkein oli hattu, joka oli yleensä huopaa. Nuoret miehet käyttivät myös farkkuja.


Lähteet:
 http://onnenapiloita.blogspot.fi/2015/03/muoti-1950-luvulla.html
http://www.jcpieksamaki.fi/tapahtumat/aluekokous+2011/50-luvun+vinkkeja
http://rullallakelalla.blogspot.fi/2015/09/vaatetushistoria-raapaisuja-50-ja-60.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti